Followers

Wednesday, June 26, 2013

Ayat-Ayat Suci Ruqyah

Dalam cara rawatan Islam, perawat akan membacakan beberapa potong ayat-ayat Al-Quran supaya pesakit dapat mendengarnya dengan khusyuk. Bagi mereka yang ada gangguan, biasanya apabila dibacakan Al-Quran pada telinganya, si Jin, syaitan atau iblis yang berada di dalam tubuh si pesakit itu akan merasa panas dan lama-kelamaan dia tidak akan boleh bertahan dengan berdiam diri.
 
Maka timbul lah berbagai reaksi dari pesakit itu. Antaranya ialah pesakit akan rasa:
- pening-pening kepala
- mabuk
- muntah-muntah
- menggeletar
- pengsan
- seram-sejuk
- berdebar-debar
Untuk makluman, ayat-ayat Al-Quran yang biasa digunakan untuk rawatan makhluk halus adalah lebih dikenali sebagai Ayat-ayat Ruqyah.
CARA MENGGUNAKAN MP3 RUQYAH SYAR’IYAH
1) Bagi kesihatan diri dan keluarga,pasangkan cd/mp3 ini didalam rumah/premis perniagaan 3x sehari atau pasangkan dari malam sampai pagi (auto repeat).
2) Bagi pesakit gangguan jin,dilarang memasangnya didalam kereta,kesannya akan mengakibatkan kita mengantuk dan mengganggu pemanduan.
3) Bagi anak-anak yang menangis diwaktu malam,anda perlu pasangkan dengan kuat,insyaAllah jin/syaitan akan lari dari mengganggu anak-anak anda.
4) Untuk merawat histeria,sihir,saka dan lambat jodoh,sediakan 3botol besar air mineral,buka penutupnya dan pasangkan cd/mp3 ruqyah ini 3round sebelah air tadi (kira-kira 1jam 20minit).Air tadi dibuat minum seteguk untuk 3x sehari dan lakukan hari berikutnya sehingga air tadi habis.Tiap-tiap lepas solat perlu baca qursy 3x dan al insyirah 3x secara istiqomah.Kemudian sebelah malamnya pula,cd/mp3 ruqyah ini hendaklah dipasang dari malam sampai pagi selama sebulan.
5) Bagi memulihkan rumah/premis perniagaan yang bermasalah,cuma pasangkan 3x sehari untuk 3hari berturut-turut.
6) Jika kita sering mengalami masalah malas dan badan terasa berat,perdengarkan cd/mp3 ruqyah ini 3x sehari,insyaAllah kita akan cergas dan kembali bersemangat.
 *BAGI UNTUK MENDAPATKAN KESEMBUHAN YANG MAKSIMUM BILA MENDENGAR MP3/CD RUQYAH INI,SILA PEJAMKAN MATA DAN DENGAR SEHINGGA TAMAT TANPA MENGIKUT BACAANNYA DIMULUT ATAUPUN DIHATI*

 
Urutan Ayat-Ayat Ruqyah || No; Nama Surah; Juzuk; Ayat
1 Al-Fatihah 1 Seluruhnya
2 Al-Baqarah 1 1-5
3 Al-Baqarah 1 102
4 Al-Baqarah 2 163-164
5 Al-Baqarah (Ayatul Kursi) 3 255
6 Al-Baqarah 3 285-286
7 Ali-Imran 3 18-19
8 Al-’Araf 8 54-56
9 Al-’Araf 9 117-122
10 Yunus 11 81-82
11 Toha 16 69
12 Al-Mukminun 18 115-118
13 As-Soffaat 23 1-10
14 Al-Ahqaaf 26 29-32
15 Ar-Rahman 27 33-36
16 Al-Hasyr 28 21-24
17 Al-Jin 29 1-9
18 Al-Ikhlas 30 Seluruhnya
19 Al-Falaq 30 Seluruhnya
20 An-Naas 30 Seluruhnya
Selain mengubati penyakit yang melibatkan jin dan syaitan, amalkan memasang audio ini di rumah terutamanya jika anda baru berpindah ataupun merasakan ada sesuatu tidak kena pada tempat tinggal anda. Sebar-sebarkanlah perkara ini kerana mungkin ada keperluannya pada insan yang memerlukan. InsyaAllah.
 
 

♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

Tuesday, June 25, 2013

Air Tangan Orang Yang Tidak Solat

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar, malahan orang yang tidak solat lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa a.s.

Kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "Kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam.

Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barang siapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya.

Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.

Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi.

Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu atau isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dan sebagainya. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak tergamak kan?

Tapi lain pula halnya dengan kita hari ni. Pagi petang, mamak. Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Hati- hati dengan apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril a.s.

Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum". Maksudnya, "Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu.." -kredit

♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

Thursday, June 20, 2013

spontaneous thursday 1/2013

Bukan susah nak atasi kegusaran hati. Kembali pada fitrah..kaji balik apa yg buat kita terleka. Tak susah untuk hidup dengan jalan Islam kerana Islam Itu Indah. In shaa Allah.. andai kita di landasan yang benar, kita tak perlu risau andai kita lebih banyak kekurangan dari orang lain.....x kira dlm sudut apa pun.

♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

Tuesday, June 18, 2013

outing pantai remis

sekarang ni kalau weekend je rasa wajib outing. tak kira lah ke mana pun janji dapat bawak anak-anak keluar. hari bekerja anak-anak terperap je kat rumah. memandangkan ayah diorang sekarang out station kat Johor untuk 2-3 bulan ni, mama lynn kena mainkan peranan untuk bawak anak-anak berjalan. kesian pulak bila anak-anak terperap je di rumah.
 
sejak kami tinggal sebumbung ni rasa meriah sikit rumah. balik kerja dah ada makanan terhidang. mama diorang comfirm akan masak cuma sesekali mama lynn akan pesan supaya tak payah masak cos mama lynn nak masak. weekend lepas tak berpeluang ke dapur pun. tu yang kadang-kadang mama lynn masak bila balik kerja. ini tidak adil lah kan kalau hari-hari balik kerja mama lynn terus makan. kena lah rajin ke dapur jugak + ada hati yang perlu dijaga.
 
petang sabtu lepas mama lynn bawak anak-anak dan mama mereka ke pantai remis. last two week pun kami ke sini jugak tapi masa tu en suami yang bawak. sengaja mama lynn bawak mereka ke pantai remis cos kat sana ada provide playground ala-ala belon tu ha untuk diorang main. alah yang kena isi angin tu. haritu datang bayar rm5 tapi sabtu lepas rm6/ person. katanya sebab ahad ada cabutan bertuah. MOTIF ?  hari sabtu naik harga, dia nak suruh datang lagi lah tu. memang tak lah kalau nak datang 2 hari berturut-turut.
 
naik harga pun tak kisahlah kan asal anak-anak enjoy bermain. mama lynn kalau keluar macam ni mesti bawak afif (anak buah mama lynn) sekali. saja buat teman anak-anak. alhamdulillah setakat ni mereka bertiga mesra berkawan cuma afif agak hyper sedikit dan suka sangat mengusik diana dan zahir.
 
setelah kepenatan + berpeluh-peluh, budak-budak tu baru reti berhenti bermain. kira berbaloi jugaklah bayar rm6. hehe cuma untuk diana mama lynn tak bayar pun. kasi can lah kan bagi sorang main free. susah jugak nak kawal afif bila bawak berjalan lately ni. asyik melawan je.. hehe geram mama dia ni ha.. (kalau semua nak tahu zahir dan diana panggil mama lynn "mak" tapi anak-anak buah mama lynn panggil mama lynn "mama") .
 
aktiviti lepas tu  sambung main lagi kat taman permainan tak berbayar. ikutkan je kehendak budak-budak tu. dah puas main barulah kami lepak kat pantai. zahir excited sampai main kat gigi air. tu belum kira budak-budak tu main bina castle lagi. masa ni afif tunjuk belang lagi. hehe abis abang zahir kena simbah ngan pasir kat kepala. mama diorang tak lah marah tapi mama lynn kenalah paham jugak. terus mama lynn bersihkan pasir kat kepala dan leher zahir. afif oh afif.. nakal betul anak buah mama ni.
 
sempat mama lynn rakamkan gambar budak-budak tu bermain. ada juga terselit gambar mama zahir dan diana sekeping. pada yang belum kenal zura boleh la tengok gambarnya.
 
panjang sangat entri ni. next entri cerita apa pulak eh ? in shaa Allah, kalau mood ok adalah entri dalam masa terdekat ni. hehehe tak nak malas-malas dah.
 
























♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

Monday, June 17, 2013

pageview paling tinggi mama lynn



hari ni rajin nak usha pageview paling tinggi kat blog kecik ni. alahai 120 pageview untuk entri mimpi banjir & gigi bawah patah. not too bad lah kan kalau nak banding dengan entri-entri lain. jujur tahun 2013 ni mood blogging sangat ke laut. kejap ada kejap takde.
 
nak kata takde cerita ada je cuma M besar tu lagi hebat penangannya. lately ni lah baru ada semangat sikit nak berkongsi cerita. rasanya lepas ni blog ni tak boleh nak survive atas kisah peribadi je lah baru orang nak singgah. kena bukak mata ni sikit untuk mula bagi ruang untuk cerita-cerita lain jugak.
 
p/s : jarang tulis tentang orang sebab tak nak ada cerita yang sama. urmmm

♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

myvi lama mama lynn eksiden

minggu lepas kereta lama mama lynn myvi BJE 62..... telah cedera parah di bahagian hadapan kerana kecelakaan jalan raya. siapa pemandunya ? adik bongsu mama lynn yang drive kereta ni. Alhamdulillah dia takde cedera pun cuma melihat keadaan kereta, remuk jugaklah hati ni. kalau ditanya pada abah memang tengah bersedihlah, manakan tidak. baru je perabih rm2000 ++ repair myvi tu, tak sampai sebulan dah eksiden.
 
kereta ni mama lynn beli 4-5 bulan selepas mama lynn masuk bekerja di MBSA ni. dulu myvi ni berseri lah sikit. mama lynn guna kereta ni sejak ogos 2006 sehinggalah awal 2010. tu pun sebab mama lynn rasa tak boleh nak survive nak bayar kereta ni. masa bujang rm520 tak terkesan pun nak bayar tapi sejak berumahtangga mama lynn rasa tak mampu pulak. hehe biasalah kan, turun naik kehidupan.
 
mama lynn dapat call dari adik bongsu ketika sedang dalam perjalanan untuk menjemput ibunda mama lynn pulang dari kerja. kiranya masa tu mama lynn baru nak masuk pusat bandar klang. adik mama lynn sikit punya takut dengan apa yang berlaku. dari ceritanya dia nak elak sebuah lori yang cuba menghimpit kemudian dia terlanggar sebuah kereta yang sedang menunggu untuk membuat pusingan U. mungkin juga kerana terkejut, brek pun jadi tak brek.
 
impak dari pelanggaran tersebut, enjin kereta keluarga mama lynn terbakar. adik mama lynn dan sahabatnya yang turut ada dalam kereta dalam keadaan tergesa-gesa terus keluar dari kereta. mujur juga ada sebuah teksi berhenti menghulurkan bantuan dalam memadam kebakaran pada bahagian enjin. dalam keadaan macam ni baru tahu pentingnya untuk setiap kereta memiliki alat pemadam api sendiri.
 
sekarang ni mama lynn sedang dalam proses menguruskan insurans kereta kerana nama pemilik kereta masih nama mama lynn. mujur juga abah mama lynn mengambil insurans pihak pertama. ada hikmah di sebaliknya, dapatlah claim insurans bagi kerja pembaikan kereta. buat masa ni kami memang tak benarkan adik bongsu mama lynn untuk memandu. tak kata dia salah cuma nak dia ambil iktibar dari apa yang berlaku. dalam memandu rush macam mana pun kita perlulah berhati-hati. malang tak berbau kan.
 
 
























♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

Friday, June 14, 2013

holiday Langkawi 2013

assalamualaikum...
 
mood berbunga-bunga di pagi jumaat yang penuh barakah. mama lynn mahu lebih positif. moga hari ini lebih baik dari semalam. in shaa Allah. mudah-mudahan Dia permudahkan kehidupan mama lynn dan keluarga.
 
baru sempat mama lynn nak bercerita di sini. semangat blogging memang on off, tu yang entri mama lynn akhir-akhir ni pun on off. sekejap ada sekejap takde. macam biskut chipsmore dah kan. apa yang buat mama lynn bertambah sedih bila lately ni dah tak ramai yag singgah di sini. semua ni gara-gara mama lynn terjebak dengan instagram dan wechat. semua updated tentang life sentiasa ada di sana.
 
hujung minggu lepas mama lynn dan keluarga sempat bercuti di pulau langkawi. memang hav fun sangat cuma sekali lagi mama lynn tak berpeluang ke dataran lang. sedihhhnya 3x ke langkawi masih tak dapat luangkan masa ke sana. mungkin di sebabkan masa agak terhad. hajat hati nak bawak family explore lautan di langkawi pun tak kesampaian. next time kalau nak holiday kat langkawi should be more than 3 days. 3 hari 2 malam memang x cukup masa nak berjalan. rasa x puas nak explore bumi langkawi biarpun mama lynn baru ke sana bulan November tahun lepas.
 
sedikit gambar yang dapat mama lynn kongsikan untuk tatapan semua. kali ni mama lynn tak nak cerita satu persatu tempat yang mama lynn kunjungi. kalau rajin bolehlah refer entri mama lynn pada november 2012. cuma yang paling best holiday kali ni mama lynn berpeluang ke makam mahsuri. memang teringin sangat nak ke sana. Alhamdulillah dapat mama lynn hadiakan surah al-fatihah buat arwah.
 

















































































































 
 
 

♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

 
copyright © 2013 to Mama Lynn | design by Aida Omar