Followers

Thursday, April 18, 2013

Petua Menghalau Lalat

 

Ambil beberapa kuntum bunga cengkih dan masukkan ke dalam cawan atau mangkuk berisi air. Biarkan ia terdedah di ruang dapur anda. Lalat-lalat yang berterbangan akan keluar dengan sendirinya dari ruang dapur anda.
 
Ambil ​secekak daun kari, kibaskan pada lalat yang berada di meja makan anda. Kemudian letakkan daun kari tersebut pada gelas yang berisi air di sudut meja makan. Dengan cara ini anda dapat menghalau lalat dari meja makan anda.
 
Ambil beberapa tangkai daun belimbing. Kibaskan pada lalat-lalat yang berada di meja makan anda.
 
Ambil sedikit cecair peluntur dan titiskan pada kain buruk tanpa mencampurkannya dengan air. Selepas itu lapkan kain tersebut pada sekitar ruang dapur seperti meja makan, kabinet, dapur memasak atau tempat-tempat lain yang anda rasa perlu. Lalat pasti akan berkurangan.
 
Ambil 2 batang lilin dan nyalakan apinya. Setelah itu letakkan di meja makan atau di tempat meletak hidangan. Lalat tidak akan mengerumuni hidangan anda.


♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

2 pesanan kasih sayang:

  1. satu lagi yg mumme amalkan...racket elektrik...mmg berkurangan lalat yg dtg...diorg spread pd kawan2...jgn pg rumah tu..bahaya...agaknyeee

    ReplyDelete
  2. hehe ... tau takpe takut kena Karen tu.

    ReplyDelete

 
copyright © 2013 to Mama Lynn | design by Aida Omar