Followers

Thursday, September 27, 2012

mama lynn dan bunga




korang kenal tak dengan bunga kat atas ni. try la google kat yahoo image by use word BUNGA BUTANG.  mesti gambar bunga ni yang keluar. mama lynn memang suka sangat ngan bunga butang ni. dah try tanam kat rumah pun. sekarang ni sedang rancak berbunga. berbeza dengan pokok bunga lain setangkai hanya ada sekuntum bunga sahaja. bunga butang ni tak susah pun nak jaga. yang penting siram dengan kuantiti air yang mencukupi.
 
mama lynn memang peminat bunga cuma nak maintain jaga bunga-bunga kat laman rumah tu memang mencabar. lagi-lagi dalam keadaan laman yang baru je diracun rumputnya. nampak messy sangat. tak seronok bila laman penuh bunga tapi rumput meninggi. susah bila duduk PJJ ngan en suami. nak upah orang mesin rumput ,masa kat rumah pula terhad.



kat atas ni pulak bunga-bunga yang mama lynn tanam di halaman rumah. ekceli mama lynn dah semai balik bunga-bunga color pink tu balik. sama macam bunga butang sangat senang nak jaga. cuma yang tak best letely ni pokok bunga mama lynn di makan serangga. geram pulak bila pokok-pokok bunga sedikit rosak. pokok bunga keembung pun sangat senang dijaga. sebenarnya kawan-kawan opis mama lynn ni rajin bagi benih bunga, so bila ada masa mama lynn memang rajin menyemai. kalau tak ada pasu atas tanah pun boleh.
 
lepas ni plan nak cari bunga yang long lasting dan tak sukar untuk dijaga. means pokok bunga yang berbatang keras. teringin sangat nak penuhkan laman rumah dengan pokok-pokok bunga yang sejuk dipandang mata. hobi mungkin kena generate sedikit modal untuk memenuhi impian mama lynn ni.

 
p/s : hobi masa lapang = belai pokok bunga

♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

10 pesanan kasih sayang:

  1. bestnya lihat orang tangan sejuk
    momoy tangan panas
    tanam apa pun mati
    huhu...
    mesti cantik halaman rumah sis

    ReplyDelete
  2. bila bunga di tanam tu mekar semuanya mesti seronok sangat. kat rumah syiera takde halaman yang sesuai & mencukupi tuk 'membungai' rumah. rumah teres biase, maka tanah yang ade berbaki tu buat tanam sumtink yang boleh di masak :D

    ReplyDelete
  3. wahhhh rajinnya tanam bunga di rumah...

    ReplyDelete
  4. princess momoy : hehe sejuk la sgt. ni kira semai ala2 campak je pun

    nur shahiera : hehe klu akak plak bkn x nk tanam pokok yg boleh buat ulam @ sayur cuma tak bkesempatan lagi. hehe kat blkg umh tanam jugak serai ngan pokok pelam + ada pokok daun kari satu pasu

    mia liana : hehe xde la rajin mana, kadan2 x sempat nak siram pun bunga2 tu

    ReplyDelete
  5. takpe la, umah akak banyak tanah kan? ade laman2 lagi. rumah kite sikit je tanah. tapi cukup la buat tanam ape yang penting, dapat juge manfaatkan tanah yang ade, alhamdulillah. hehe. jelus tak dapat nak tanam bunga-bungaan.

    ReplyDelete
  6. x luas mana pun. umah akak belum penah buat renovation so space luar rumah tu mmg luas. hehe klu la boleh buat kebun bunga lagi best =)

    ReplyDelete
  7. ups, moge akak cepat2 renovate rumah, supaye saye tak berganda2 jelus. hehe. =boleh pulak ber reason cenggitu= gurau je ye kak :)

    ReplyDelete
  8. amin... tp bajet belum ada utk buat renovation.. hehe semalam akak da cabut pokok2 bunga keembung tu. hehe da makin tua so biar tanam yg lain pulak. tgk bunga butang idup atas tanah lak . suka =)

    ReplyDelete
  9. wah... bagusnya... rajin tanam n belai bunga... :-)

    ReplyDelete
  10. hobi masa lapang bila ddk umah. ni la kerja sy

    ReplyDelete

 
copyright © 2013 to Mama Lynn | design by Aida Omar