Followers

Monday, June 18, 2012

ikan jenahak 3 rasa

wahh sangat excited nak tulis entri ni. mama lynn memang suka bercerita tentang memasak ni. even kemahiran memasak tu still low level tetap jugak nak share. semalam ahmad fairuz a.k.a adik lelaki mama lynn request nak makan ikan tiga rasa (sweet sour). so mama lynn suruh dia g beli ikan siakap tapi apa yang di beli adalah jenahak. rm 32.00 untuk seekor. rasa kalau timbang ada gak 3kg.

kalau ikan dah besar camtu agak susah jugak la untuk mama lynn siang, so kerja tersebut diambil alih oleh ahmad fairuz. sementara ikan siap disiang tu mama lynn sediakan bahan2 lain pulak.

nak share resepi masak 3 rasa simple ala mama lynn

1. mula2 goreng ikan jenahak sehingga garing dan toskan minyak. 

2. biarkan ikan tersebut dan mula menumis bawang merah yang dicincang dadu bersama dengan sedikit hirisan halia (mama lynn tak guna bawang putih cos abis stok).

3. bila da naik bau tu masukkan cili kisar (jangan terlalu banyak). tumis sampai pecah minyak. bila da pecah minyak tu masukkan pula sos cili. campurkan air masak .

4. biarkan ianya merenih dan kemudian boleh la masukkan air asam (boleh ganti dengan asam keping untuk lebih rasa masam), gula , garam dan serbuk perasa. terpulang kat korang nak letak banyak . janji cukup dapat 3 rasa tu. 

5. selepas tu baru masukkan lada benggala dan timun. agak2 bila da masak boleh la tuangkan kuah 3 rasa tu ke atas ikan jenahak yang telah digoreng tadi. untuk rasa timun yang rangup make sure masukkan timun tu lambat sedikit dan jangan biar ianya di masak lama.

simple dan senang kan. balik kerja karang boleh la korang masak pulak kat rumah.






♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

8 pesanan kasih sayang:

  1. Besarnya ikn.. emm sedapnya mkn ..

    ReplyDelete
  2. sedap ker ? hehe nak puji diri sendiri karang org kata riak. ok lah .. not too bad =)

    ReplyDelete
  3. ikan jenahak peberet husband wani tu....klu bakor pun sedap gak hihihi

    ReplyDelete
  4. waniey : ye ke... sy jarang mkn tp bila da rasa sedap sgt

    ReplyDelete
  5. best2.......sebenarnya ikan 3 rasa ni ikan jenahak la lagi sedap dari ikan siakap. kalau sekor dekat 3 kg baru RM32 kira murahla....ikan jenahak ni mahal tau..

    ReplyDelete
  6. eyda : sy kurang tahu tentang harga ikan ni. yup, rasa dia lg sedap dr siakap. rasa x rugi pun beli . =)

    ReplyDelete
  7. intan : sekali sekala makan sedap jugak =)

    ReplyDelete

 
copyright © 2013 to Mama Lynn | design by Aida Omar