Followers

Thursday, June 7, 2012

Hukum Main Game Aplikasi Ramalan di Facebook

SILA AMBIL PERHATIAN..

Kepada teman-teman Facebook, janganlah melibatkan diri dengan sebarang game aplikasi ramalan tentang nasib dan seumpamanya.

"Tahun yang sesuai untuk anda berkahwin".
"Rumah yang sesuai untuk anda".
"Pasangan yang sesuai untuk anda".
"Peratus cinta anda pada si dia".


Ia perbuatan haram serta jalan kepada syirik dan kekufuran. Sekalipun untuk suka-suka. Ini adalah konsep mendatangi rumah tukang tilik cara moden.

Sekadar suka-suka menekan, sama seperti anda mendatangi peramal nasib, dan jika anda mempercayainya sama seperti anda mempercayai peramal nasib.

Nabi dah pesan tentang hal ini.

من أتى عرافاً فسأله عن شيء لم تقبل له صلاة أربعين يوماً

"Siapa yang mendatangi tukang ramal lalu bertanyakan sesuatu kepadanya, tidak akan diterima solatnya 40 hari". [H.R. Muslim]


Analoginya ialah sama dengan menekan butang game aplikasi ramalan dalam Facebook.

من أتى كاهناً فصدقه بما يقول فقد كفر بما أنزل على محمد

"Siapa yang mendatangi tukang ramal dan membenarkan apa yang dikatakannya, maka sesungguhnya dia telah kufur dengan apa yang dibawa oleh Muhammad s.a.w". [H.R. Abu Daud]

Analoginya ialah sama dengan mempercayai dengan jawapan game aplikasi ramalan tersebut. - SUMBER
p/s : mama lynn selalu jugak gunakan aplikasi ni, tetapi tidak pernah meletakkan kepercayaan padanya.

♥ ♥ kunjungan anda dinanti lagi♥♥

6 pesanan kasih sayang:

  1. tu lah dah makin banyak game game berbentuk ramalan mcm ni sejak kebelakangan ni kann

    ReplyDelete
  2. mak dara : kak, merbahaya rupanya tanpa kt sedari...urrmmm mujur ada entri ni boleh sy share bersama

    ReplyDelete
  3. Terima kasih, Mama Lynn kerana share info nie! Arol bila boring, suka jugak main aplikasi ramalan nie. Ish! Lepas nie dah tak nak main lagi.

    ReplyDelete
  4. arol : tu la terbaca entri pasal ni, terus mama lynn share. at least kt kena allert bila melibatkan agama

    ReplyDelete
  5. btol tu...ini semua strategi org yahudi yg hendak menjatuhkan islam...

    ReplyDelete
  6. dalca : sekurang2 nya bila dah tahu hukum better kt jauhkan. kalau kita sayangkan Islam kita perlu lebih allert lepas ni.

    ReplyDelete

 
copyright © 2013 to Mama Lynn | design by Aida Omar